Bebeklerde En Sık Görülen Hastalıklar

Bebeklerde En Sık Görülen Hastalıklar

Bebeklerde en sık görülen, en çok karşılaşılan pişik, kabızlık, sarılık vb.. hastalıklar ve bu hastalıkların tedavisi hakkında yazı.

Yeni doğan bebeklerde ilk yılarda bağışıklık sistemleri gittikçe güçlenir. Fakat bazı hastalıklara karşı çoğunlukla savunmasız kalırlar. Bağışıklık sistemleri daha da güçlendikçe yaşayacakları hastalık şikayetleri azalmaya başlar. Bu yazımızda bebeklerde en sık görülen hastalıklar ve tedavileri hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda olacak şeyleri okuyalım.

BEBEKLERDE EN SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR Bebeklerde en sık görülen hastalıklar ve şikayetleri listelemeye çalıştık.

1- Pişik

Bebeklerde pişik neden olur dersek; terleme, çinko eksikliği, nem, idrar, kaka ile temasına bağlı tahriş ve bebek bezinin temas ettiği bölgelerde oluşur. Genellikle bez bölgesinde görülür. Ayrıca bebeğinizin terlemesine bağlı olarak koltuk altında, boynundan, çene ve sırtında da oluşabilir. Peki bebeklerde pişik nasıl geçer? Bebek bezinin sıkça değiştirilmesinde, cildinin temiz ve kuru tutulmasında fayda vardır. Fakat asıl önemli olan bebeğinizin cildine sürtünmeden dolayı pişiğe sebep olabilecek kıyafetler giydirmemeli daha rahat bebek kıyafetleri giydirilmelidir. pH derecesi bebeğinizin hassas cildiyle uyumlu kremleri kullanmanız da pişiğin önlenmesi yardımcı olabilir. Bebeğiniz besinlerle yeni tanışır. Bu aşamada bazı besinler bebeklerde alerjik tepkimelere yol açabilir. Bebeklerde pişik yapan içecekler ve yiyeceklerden bahsedecek olursak da,

  • İnek sütü,
  • Fındık,
  • Domates,
  • Ceviz,
  • Kivi gibi gıdaların kontrollü tüketilmesini tavsiye ediyoruz.

Ayrıca anne sütü yoluyla bebeğe de geçebileceğinden emziren annelerimizden bol baharatlı ve asitli gıdalardan da mümkün olabildiğinde uzak durmasını tavsiye ediyoruz.

2- Kafa Derisinin Kabuklanması

Kafa derisi kabuklanması bebeklerde çok sık görülen bir şikayettir. Kuru beyaz ya da sarı pullar kafa derisi üzerinde bir kabuklanma oluşturur. Kafatası üzerinde küçük bir alanı etkileyen kabuk şeklinde örülebilir ya da daha büyük bir alanda kabuklanma şeklinde de ortaya çıkabilir, bazen kaşlara kirpiklere kadar yayılabilir. Bu duruma konak adı verilir. Genellikle pH değeri ayarlı bebek şampuanları kullanmak kabuklanma oluşumunu azaltır. Bununla birlikte bebeği yıkamadan yarım saat önce, başını zeytinyağı ile ovarak pulların yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Sonrasında, yumuşak kıllı fırçayla başını tarayarak konağın dökülmesine yardımcı olabilirsiniz.

3- Sarılık

Sarılık, yenidoğan bebeklerin % 60'ında, erken doğan bebeklerin % 80'inde görülür. Sarılık “bilirubin” adı verilen, cilde sarı rengi veren bir maddenin kandaki seviyesinin yükselmesi ve deride birikmesi sonucu oluşur. Sarılık önce yüzde başlar, kandaki bilirubin seviyesinin artmasıyla birlikte göğse, karna, kol ve bacaklara doğru yayılır. Yeni doğan bebeklerde sarılığın erken tespiti ve takibi oldukça önemlidir. Sarılık genellikle kendiliğinden geçse de, bazı durumlarda yüksek seviyelere ulaşan beyin hasarına neden olabilir. Bu nedenle sarılığı olan yenidoğanların özellikle ilk hafta doktor takipleri çok önemlidir.

4- Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Bebeklerde üst solunum yolu hastalıklarına özellikle altıncı aydan itibaren daha sık yakalanılır. Genelde sanılanın tersine soğukta kalmak ya da üşütmekle olmaz. Boğaz ve burunda gelişen bir enfeksiyondur ve etkeni genelde virüsler olan bulaşıcı bir hastalıktır. Bazı mikroplar, virüsler ve bakteriler sebepler arasındadır. Akan bir burun, hapşırma, burun tıkanıklığı, ateş, halsizlik, iştah kaybı ve kuru bir öksürük bu hastalığın belirtileri arasındadır.

5- Gözde Çapaklanma

Bebeğinizin doğumundan itibaren 2 veya 3 gün sonra gözde çapaklanma veya kızarıklıklar görülmüşse bu malesef mikrobik bir durumun belirtisidir. Kısaca bebeklerde göz çapaklanmasının belirtileri olarak gözlerde kızarma ve kirpiklerini yapıştıracak derecede çapaklanma diyebilir. Doktorunuz bir göz damlası tavsiye ettiyse göz damlasını damlatmadan önce çapakların temizlenmesi gerekir. Bu temizleme işlemini yapmadan önce ellerinizi mutlaka iyice temizlemeniz gerekmektedir. Çapakların temizlenmesi için de kaynatılmış ve sonra ılıtılmış suyla iyice ıslatılmış steril göz pedleriyle bebeğinizin gözlerini içeriden dışarıya doğru temizleyebilirsiniz.

6- Kabızlık

Anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık çok nadir görülen bir durumdur. Fakat anne sütüne alternatif gıdalar ile beslenen bebeklerde kabızlık çok sık görülür. Bebeklerde kabızlığın belirtileri olarak seyrek dışkılama, dışkının sertliğinden dolayı zorlanma, bu zorlanmadan dolayı anüs bölgesindeki çatlaklar veya kanlı dışkılama, karın ağrısı, huzursuzluklar görülebilir. Bebeklerde kabızlığın nedeni ise yavaş sindirim sistemi, çeşitli hastalıklar ve lifli gıda tüketiminin yetersiz olması olabilir. Bu tür belirtiler görüldüğünde bir doktora başvurmanız çok önemlidir.

7- İshal

Bebeklerde en sık görülen hastalıklardan biri de ishaldir. Çoğunlukla 6 ay - 2 yaş arasındaki bebeklerde görülür. Yeni doğan bebeklerde anne sütünden dolayı altın sarısı renkte ve günde 7-8 kez dışkılama normal sayılır. Her bebeğin bağırsak fonksiyonları farklı olduğundan gözlem çok önemlidir. Bebeğin dışkısı normalden daha sulu ve daha sık ise ishalden bahsedilebilir. Ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı, iştah kaybı ve kilo kaybı ishalin diğer belirtileridir. Bir veya iki kere sulu şekilde gelen dışkı pek önemli değildir. Fakat eğer beraberinde ateş, iştahsızlık ve kusma getirmesi durumunda bir doktora başvurulmasını şiddetle öneriyoruz.